Alweer de 4e week:)
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Ester
27 Januari 2010 | Zuid-Afrika, Germiston
26 januari ’10, Germiston
Tsonge jonge wat ewen wij et ok gezellig at! Oké ik zal het even vertalen naar ABN: Wat hebben wij het ook gezellig gehad:) Ons weekend was echt super gezellig en eigenlijk een big surprise want we hadden ons weekend anders ingedeeld. Afgelopen zaterdag werd er bij ons huisje aangeklopt en daar stond Val. Zij is een studente aan de universiteit en werkt ook op Epworth. Ze kwam ons uitnodigen voor een BRAAI dat is Afrikaans voor BBQ. Haar ouders waren op vakantie en ze had wat vrienden uitgenodigd en dus dacht ze meteen aan ons (die aan huis gekluisterd waren)! Wij razend enthousiast natuurlijk want dit werd ons eerste avondje uit en konden we ons eens lekker optutten:)
We werden door Val en haar vriend opgehaald en die brachten ons naar haar huis. Nou ja huis, noem het maar big villa! Wauw wij keken onze ogen uit hoe mooi dat er uit zag. Er stonden zo’n 3 auto’s voor de deur, zwembad in de tuin en een mooi ‘braai’-gedeelte met rieten afdak. Het zag er echt heel gezellig uit al regende het pijpenstelen. Dat kon de pret niet drukken want de stemming zat er goed in. Het voelde lekker vertrouwd of we Val’s vrienden al langere tijd konden. Ook het Engels praten ging ons goed af en iedereen begreep elkaar. We leerden hun een Urker zin: ‘een kweeuwkien mit gerespelde keaze’ wat betekend: een biscuit met geraspte kaas, en zij leerden ons een Afrikaanse zin: ‘twee buffels mit één skot doodgeskiet fontein’ wat betekend: 2 buffels met 1 schot doodgeschoten maar dat was wel te begrijpen toch??(fontein betekend een plaats). Je kan wel begrijpen dat onze lachspieren goed hebben gewerkt:)
Oh ja ik heb ook schapenvlees gegeten en melktaart geproefd. Dit is iets typisch Afrikaans. Zelfs ik vond het verrukkelijk, terwijl ik helemaal niet van deserts/toetjes hou.
Val waarschuwde ons dat we de komende tijd hun wel vaker zullen ontmoeten want ze nodigde ons meteen uit voor dinsdag om naar een studentenbijeenkomst te gaan in Johannesburg en vrijdag naar Pretoria om gezellig wat te drinken met vrienden.
Die dinsdag moesten we eerst het weer afwachten omdat het een openluchtbijeenkomst zou zijn. Aangezien we al een paar dagen regen hebben gehad moesten we wachten tot het droog zou zijn. Gelukkig klaarde de lucht helemaal op en hadden we een supermooie rode lucht. De bijeenkomst was bij de universiteit van Joh.burg en vond plaats op een gigantisch parkeerterrein. Er stonden allerlei stands waar we drinken of broodjes konden kopen voor echt heel weinig geld:). Het plein stroomde voller en voller en om een uur of half 10 was het bomvol met allemaal studenten. Heleen en ik werden aangesproken door een jongen die vroeg of we uit Holland kwamen. Hij had zeker ons gesprek af zitten luisteren…:) Zijn moeder was een Nederlander en hij zei dat zij het hartstikke leuk zou vinden als we haar zouden ontmoeten, nou wie weet… Zo spraken we nog een aantal van die studenten. Het viel me op dat er veel studenten waren die uit allemaal verschillende landen kwamen: Zimbabwe, Portugal, Italië bijvoorbeeld. Ook deze avond was weer super geslaagd!!!
Oh ja ik zal ook nog wat vertellen over ons werk hier:)
We hebben nu ook de groep met jongere meisjes bezocht en de gemengde groep. Maandag was de meisjesgroep aan de beurt. Bij binnenkomst werden we zowat platgeknuffeld door de kleine meisjes. Zij lieten ons hun kamer zien die er heel mooi uitzagen. Allemaal roze kamers met prinsessendekbedden waar menig meisje jaloers op zou zijn! Er werden leuke foto’s geklikt waar de meiden nogal plezier in hadden want ze konden er geen genoeg van krijgen. Gelukkig was het die dag wel mooi weer dus hebben we lekker buiten gespeeld en verschillende spellen gedaan. Zij leerden ons de Afrikaanse versie van ‘schipper mag ik overvaren’ wat ze hier ‘prinses can I come to your castle’ noemen. Er werd enthousiast meegedaan ook door enkele jongens. Later zat ik met een paar meiden en een jongetje (die de hele tijd wilde knuffelen) in het gras en zongen we wat liedjes in het Engels terwijl er ondertussen aan mijn haar gefrutseld werd. Ik liep met deze kids naar Heleen, die ondertussen ideeën besprak met Val (wat we met ons ingezamelde geld kunnen doen), en vertelde dat zij een liedje kenden die wij ook kennen. De kinderen begonnen spontaan te zingen. Het was het Afrikaanse volkslied:) Er volgden nog enkele liederen en de groep werd steeds groter. Er kwamen ook jongens bij en zelfs een grotere jongen die nogal stoer overkomt maar zo enthousiast zat mee te zingen. Het was een genot om naar te kijken. Het enige wat wij deden was luisteren en stralen van blijdschap!! Ik denk dat dit heel belangrijk is om er gewoon te zijn voor de kinderen zodat ze aandacht krijgen want de kinderen hadden zoveel plezier. Er was 1 meisje die viel bijna in slaap. Zij is hier sinds vrijdag en ongeveer 3 jaar oud. Ik vertelde dat ze naar binnen kon gaan en tegen haar Aunty zeggen dat ze zo moe was. Dit deed ze meteen maar werd weer naar buiten gestuurd geen tijd misschien??? Dit zijn dan de mindere dingen die we hier zien en daarom is het zo belangrijk dat de kinderen individuele aandacht krijgen!
Gister hebben we het huis bezocht waar jongens van 7 jaar en ouder zaten maar ook enkele meiden. Dit is de enige groep waar jongens en meiden bij elkaar wonen. We kwamen binnen en werden meteen aan het werk gezet. Heleen en ik hielpen allebei een jongen met hun huiswerk. Ik merkte dat de jongen nogal moeite had met zijn rekenwerk. Hij had een ander boekje naast zich waar alle tafels(1-12) in stonden. Hij wilde de antwoorden hier van overschrijven. Ik probeerde hem duidelijk te maken dat hij hier niets van leerde dus ik hielp hem hiermee. Hij vond de tafels echt heel moeilijk maar er wordt toch niet gecontroleerd of hij overschrijft of niet (ook dit is denk ik vanwege tijd- en aandachtgebrek…) Naarmate ik hem hielp ging het beetje bij beetje beter maar ik merkte wel dat rekenen niet zijn sterkste kant was. Het huiswerk maken gebeurde in een drukke kamer waar veel afleiding is. Een andere jongen pakte van iedereen wat af en rende dan weg. Dezelfde (ondeugend en brutale) jongen zat een tijdje later bij mij op schoot en wilde in mijn haren frutselen. Ik zie dan een harde buitenkant maar een gelukkig een zachte binnenkant. Wie weet wat hij meegemaakt heeft??
Nou dit was weer een flink verhaal, ik hoop dat jullie genieten van de verhalen!
Heel veel liefs en tot het volgende verhaal!
Aunty Ester:)
Oh ja ik zal ook nog wat vertellen over ons werk hier:)
Heel veel liefs en tot het volgende verhaal!
Aunty Ester:)
27 Januari 2010 - 17:54
De Oppasser:
doe jij maar rustig aan met je optutten.dat je geen zwartjes achter je aan krijgt. want dat zal bobby niet zo leuk vinden. doe goed je best en wees voorzichtig.
jullie hebben het wel aardig naar je zin zo te zien. top .nou de groetjes .en ik volg jullie berichtjes.super leuk.baaaaai. -
27 Januari 2010 - 18:57
Joke:
Leuk zeg al je verhalen, ook mooi dat je je al een beetje op je gemak enzo voelt;)
Groetjes van de Fam en de vereniging ofcourse;)
xx -
27 Januari 2010 - 20:06
Oma:
Hallo Ester en Heleen
Nou ik kijk elke dag of er al een verslag van jullie is.Ik vind het erg leuk om te lezen ik leef met jullie mee.Doe voorzichtig en ik hoop dat jullie er veel van mogen leren groetjes Oma. -
27 Januari 2010 - 20:07
Jannie:
Hey Ester...
Echt weer een super verhaal jullie beleven tenminste nog wat :P maar dat filmpje :D je moet ze alleen nog even leren:'' shake you're boody boody'' en dat dan op een filmpje zetten dat zal heather ook leuk vinden :D haha
Nou veel plezier verderr
Gr Je stiefzusje -
27 Januari 2010 - 20:47
Lummie:
hoi hoi
wat een verhaal weer leuk man, je kunt aan het einde er wel een boek van maken nog maar vier weken weg en al zoveel leuke dingen mee gemaakt.
en wat leuk dat jullie waren uitgenodigd voor die bbq geeft toch wel een lekker gevoel dat je er bij hoort en als je dan ook nog even goed lekker kunt communiceren met elkaar,jullie voelden zich zeker heel ff filmsterren toen jullie bij dat mega huis aan kwamen wat een luxe minsen.
trouwens wat een leuk filmpje met dat dansen en zingen wat een heerlijke kinderen!!!
je zou ze zo allemaal mee naar huis willen nemen,
nou ester en heleen thanks weer voor het leuke verhaal,
succes met alle feestjes en als jullie eens af en toe moeten werken haha
vol verwachting klopt mijn hart voor het volgende deel
liefs lums -
27 Januari 2010 - 22:40
Sjoerd:
Aunty Ester,
Wat een indrukken en betekenisvolle momenten.
En dan de kids. Bijzonder te lezen hoe ze aan jullie hangen en aandacht zoveel voor ze betekent.
Liefde doorgeven is geweldig en daar zijn jullie volop mee bezig.
Als je gelooft in je werk is dat prachtig.
Hartelijke groet en zegen -
28 Januari 2010 - 04:06
Maria:
Hai Ester,
Wat een topleuk filmpje, ja je ziet het hé dat ritme zit er in bij erlui! Ik kijk uit naar je volgende story . . .
xxx marietjen -
28 Januari 2010 - 15:35
Jeanet Lensen:
HA Ester,
Geweldig leuk om je verhalen te lezen! Jullie maken heel wat mee daar, en het is niet altijd makkelijk. Ik denk dat jullie dit je hele leven niet meer vergeten! Heel veel succes met alles wat jullie daar doen en vergeet niet te genieten!
liefs, Jeanet -
29 Januari 2010 - 12:22
KDB De Stekplek.:
Lieve Ester.
We vonden de foto's mooi en het filmpje ook mooi wat op je site staat. Wij willen weten of je Afrikaanse olifant heb gezien. Met de dieren op de kinderboerderij de stekplek gaat het goed. Jannie en Rebecca zijn leuk om mee te werken. Wanneer kom je een keer langs op de stekplek.. en neem je dan een klein olifantje voor ons mee? We missen je wel. de foto van jou en Linda hebben we ook nog. Is het daar heel heet? Hier regent het als kattenstelen :p... Ben je al bruin!!!! heb je al lekker op het strand geluierd? of heb je met die kleine kinderen moeten werken.. Is het daar een leuke school? hebben ze genoeg speelgoed? Is het eten daar in Afrika ook nog lekker? Met wie ben je daar? Er zijn ook kleine cavia's geboren en koe Jet en koe Marieke en koe Ilse zijn weg van de kinderboerderij wij hebben nu een nieuwe koe en die heet Klaaske deze krijgt over een week een kalfje maar dan hoor je het nog wel als het geboren is. Ook hebben al een kalfje deze heet Luna en is heel lief en schattig. Ook krijgen we bijna Lammetjes. Koert zegt: dit kost veel geld dat jij daar in Afrika zit :P en zegt dat je snel weer terug moet komen naar Urk en de kinderboerderij.
Groeten en veel liefs van:
Ludo, Henk, Klaas, Lukas, Koert, Lubbert, Gerlof, Albert, Meindert, Johannes, Willem-hendrik, Jaap, Fernando, Dirk, Alie B, Alie DV, Marretje, Maartje, Nellie, Elise, Bianca, Annemieke en Karin. -
29 Januari 2010 - 13:41
Johanna:
Hey, wat leuk om jullie verhalen te lezen. Ik geniet er gewoon van, je bent een natuurtalent wat schrijven betreft! Mn va en moe komen ook bijna jullie kant op, ze vinden het echt leuk om jullie daar te zien. Alleen ben ik nu al anwinnig naar mn moe haha tis gelukkig maar voor 3 weken. Nou geniet ervan en veel succes!! Groetjes Johanna(zusje van Simon) -
30 Januari 2010 - 19:21
Tante Marjo:
lieve Ester
leuk om je verslagen weer te lezen ...en ook gefeliciteerd met je nieuwe zusje! ja dat mis je allemaal weer he! En voor de rest is het hier prutweer ...vanmorgen lag er weer dik pak sneeuw op de wegen ,dus was het glibberen op de weg . Voor vannacht wordt er helemaal sneeuw weer voorspeld ,dus ik kan morgenochtend mijn lol weer op !dus denk daar ff an als je bezweet daar rond loopt . De adressen qua parken heb ik nog niet ja wel de namen van de parken ,maar ik neem aan dat je ook wil weten waar ze zijn . IK ben nog aan het zoeken ,dus nog ff geduld .Voor de rest zul je morgen wel weer bepraat worden door je neven en nichten enz .maar ik neem aan dat ze je dat wel melden zullen .[weet ik het ook weer hahaha]alvast een fijn weekend en de groetjes aan Heleen en natuurlijk ook aan jezelf houdoe! -
01 Februari 2010 - 08:18
Marga:
Dat filmpje! Wat leuk haha...
Leuke verhaal weer!
Veel succes met het werk daar!
En natuurlijk daarnaast genieten van alle indrukken! -
02 Februari 2010 - 18:48
Appien:
Hey Ester,
wat een verhalen allemaal. Leuke foto's ook. Je maakt nog ers wat mee daar.. Op Urk gaat alles zn gangetjen. Maar je gaat mij niet vertellen dat je nog steeds niet een beetje aanwennig bennen?!:)
Nou geniet dr van!
Gr x Appien
08 Februari 2010 - 20:14
Tante Marjo:
ha die Ester
nou je hebt je snoepzak gemist bij je bessien! had de rest geen moeite mee hoor!
zoals je wel weet hebben we a.s woensdag biddag op Urk en in het weekend is Urk in winterse sferen ...en dan bedoel ik niet het weer ....want er komen weer koude nachten aan -8
Maar weer optochten in het OUDE DORP . En hoe vindt je dat of heeft Jan het al verteld ? Hij zou het geheim houden omdat ik het je door mocht geven !!!
het beroemde huisje wat al aardig wat lijkt te gaan worden ...wordt in de route meegenomen .Daarbij de entree van 3 euro tjes !!!dus je snapt iedereen is welkom ! des te sneller kun je alles realiseren toch?
Oja en NATUURLIJKKKKKKK is jou kaart uit AFRIKA de ronde doorgegaan
had je anders verwacht?
maar dat wonen in Afrika lijkt ons niet wat De afgelopen week zijn er in het kader van de voetbal toestanden volop documentaris over het wel en wee in Afrika
veel over de criminaliteit , hiv toestanden en de getto,s dus hou je ver weg uit Kaapstad en de rest hahha
wees voorzichtig he!
l gr ook aan Heleen en let goed op elkaar